Sauna: goed voor lichaam en geest

Wat is een sauna?
Een sauna is een ruimte waarin de temperatuur tot wel 120°C kan oplopen. Het is een Fins woord en het betekent 'ruimte waarin een droog heteluchtbad kan worden genomen'. Door de hoge temperatuur verwijden je bloedvaten, gaan je poriën open en worden de zweetklieren in werking gezet.

Binnen en buiten

Even echt tot rust komen? In de sauna ontspan je helemaal. De sauna is erg populair in de wintermaanden, tijdens zo’n dag kun je heerlijk opwarmen. Maar ook in de zomer is een saunabezoek aan te raden. Veel complexen hebben namelijk een tuin, waar je heerlijk kunt zonnen. En, een fijne bijkomstigheid: zo word je egaal bruin. Er is altijd wel een sauna aanbieding te vinden die aan jouw wensen voldoet.Sauna-Den-Haag-Elysium-Bleiswijk

De sauna is ontspannend

Heb je een leuke veiling gevonden om op mee te bieden? Dan kan het ontspannen beginnen. Tijdens een dagje in een sauna-complex kun je je even helemaal afsluiten van de drukte en stressvrij genieten. De hele dag word je blootgesteld aan verschillende temperaturen. Hierdoor ben je continu aan het opwarmen en afkoelen, wat je lichaam veel energie kost. Na zo’n dag wellness is je lichaam moe en slaap je heerlijk.

Lekker warm

In de sauna kan je lichaamstemperatuur oplopen tot 39°C. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de huidporiën opengaan en de zweetklieren in werking worden gesteld. Als je lichaam gaat zweten, wordt je huid hierdoor weer afgekoeld. Omdat je veel vocht verliest in de warmte, daalt je bloeddruk. Dit komt omdat het vocht uit het bloed wordt gehaald.

De sauna is gezond

Een sauna is niet alleen ontspannend, maar ook nog gezond. Omdat je zweet, kunnen afvalstoffen je lichaam uit. Verder is het goed voor de huid, vermindert het stress en uiteindelijk krijg je een energieboost. Fijn! En met een goede aanbieding is de sauna ook nog eens goed voor je portemonnee.

Probeer eens verschillende soorten uit

Er zijn verschillende soorten. Zo is er de traditionele Finse sauna, die wordt opgewarmd door een kachel met stenen. Deze stenen worden overgoten met water. Dit heet een opgiet-sauna. In een infraroodcabine wordt niet de lucht verwarmd, maar komt de warmte uit warmte-elementen. De infraroodstraling is goed voor de spieren./Opgieting-Sauna

In een stoomcabine is de temperatuur veel lager dan in een traditionele cabine, maar doordat de luchtvochtigheid veel hoger ligt, voelt de temperatuur hetzelfde aan. Een stoomcabine werkt goed tegen ademhalingsproblemen.

In een kruidensauna geniet je van de geur van heerlijke kruiden onder een temperatuur van ongeveer 70°C. Deze kruiden worden opgebrand voor een opwekkende, ontspannende of reinigende werking. Het werkt goed om te ontspannen, tegen stress en voor een zachtere huid.

In de zoutmijnsauna zuiveren de zoutkristallen de lucht in de ruimte. De temperatuur is hier ook zo’n 70°C en het is goed voor de luchtwegen. Ben je vaak moe of ervaar je vaak lichte stress? Probeer dan eens een lichttherapie-sauna. Licht heeft een grote invloed op de gemoedstoestand van de mens, waardoor het bij kan dragen aan het herstel van de energiebalans.

Weet je wat voor soort jij graag wil proberen? Zoek dan eens naar een veiling bij jou in de buurt. Sauna’s hebben vaak aanbiedingen, waardoor je nóg relaxter kunt opwarmen.
 

Wat moet je meenemen?

Tijdens een dag in de sauna moet je het volgende meenemen:

- Badslippers voor de hygiëne en tegen uitglijden op de natte vloer
- Een badjas. Deze zijn doorgaans verplicht om te dragen in de gangen en restaurants
- Een badlaken voor op de bank
- Één of twee handdoeken om je na het douchen af te drogen
- Shampoo en zeep. Vaak hebben de meeste complexen deze ook voor je klaarstaan
- Badkleding wanneer het badkledingdag isWellness-resort-badset

Badkleding, mag dat?

In veel sauna’s is het niet toegestaan om badkleding te dragen. Toch hebben veel complexen een badkledingdag. Op deze dagen is het dragen van badkleding verplicht. Bekijk altijd van tevoren of en wanneer er badkleding gedragen mag worden. Bij een aanbieding staat ook altijd aangegeven op welke dagen je met badkleding mag. Vooraf fijn wanneer je nog niet eerder in een wellness resort bent geweest.

Waar vind ik sauna aanbiedingen?

Je kunt bij ons dagelijks meebieden op sauna’s en wellnessresorts door heel Nederland en België. Er zijn altijd wel sauna aanbiedingen bij jou in de buurt. Zo kun je bij ons terecht in bekende resorts als de Zwaluwhoeve, Thermen Bussloo en Spa Sport Hotel Zuiver. Of slaap in één van onze wellness hotels. Elk complex heeft andere faciliteiten en behandelingen.