Een dagje naar de speeltuin

Een dagje uit met de kids? Ga dan naar een speeltuin. Hier hebben ze ontzettend veel leuke attracties en speeltoestellen, maar het gaat allemaal wat minder hard en snel dan in de pretparken. Is het niet zo mooi weer? Dan is een binnenspeeltuin een goede optie. Of wat dacht je van een waterspeeltuin als de zon juist wel heerlijk schijnt? We hebben een aantal suggesties voor je op een rij gezet.

Grote of kleine speeltuin?

Of je nu op zoek bent naar een megaspeeltuin met alles erop en eraan of het liever wat kleiner houdt, wij geven je enkele tips voor een leuk dagje uit met kinderen.

Linnaeushof in het Noord-Hollandse Bennebroek is misschien wel de bekendste speeltuin van ons land. Maar wist je ook dat dit de grootste speeltuin van Europa is? Je vindt hier ruim 350 speeltoestellen en attracties; minicars, hobbelfietsen, luchtskelters en nog veel meer. Er is zelfs een hindernisbaan van wel 20 meter lang!

In Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen genieten de kinderen van een avontuurlijk dagje uit. Het is eigenlijk een natuurspeeltuin, want het ligt midden in het groen. Er is een Piratenland waar je van eiland naar eiland zwiert, een Avonturenbos waar je over omgevallen bomen klautert of door ondergrondse gangen kruipt. Ook aan de allerkleinsten is gedacht, zij vermaken zich in het speciale Kleuterland.

Klimrek speeltuinen

Het Land van Jan Klaassen bestaat al zo’n 40 jaar en is leuk dagje uit met het gezin. Je vindt er zowel een buiten- als binnenspeeltuin, maar ze hebben er ook een poppentheater en museum. Ga samen van de turboglijbaan en beleef spannende avonturen op het piratenschip. Maar lekker springen op het springkussen of een rondje met de zweefauto’s is ook leuk.

Oud Valkeveen is een speelpark in Naarden en bestaat al 95 jaar! In dit park kunnen de kinderen niet alleen spelen op de toestellen, ze kunnen ook meedoen aan interactieve shows. Naast de attracties buiten hebben ze ook een indoor speeltuin van maar liefst 1.500 m2 met o.a. een bioscoop. Dus ook met minder mooi weer vermaken je kinderen zich hier prima.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is bij veel kleine kinderen een hit. In het themapark worden verschillende sprookjes uitgebeeld. Maar er zijn ook attracties voor de kids; zoals de Dobberbootjes in de vorm van een lieveheersbeestje, de Paardjes waar een ritje op gemaakt kan worden of de trapwagentjes in de vorm van een rat. Ook vind je hier een grote speeltuin, een kinderboerderij en zijn er verschillende voorstellingen (met poppen) te bezoeken.

Speeltuin met water

Bij mooi weer is het leuk om een speeltuin uit te kiezen waar veel water is. Buitenpret in Lievelde (Achterhoek) is zo een speeltuin. Hier vind je spuitfonteinen, een waterglijbaan en andere waterelementen. Een andere tip is Speelland Beekse Bergen. Het park heeft naast verschillende attracties en speeltoestellen ook een eigen strand! Ook hier staan verschillende speeltoestellen en je kunt zwemmen in het Victoriameer. Het water heeft vele ondiepe stukken waardoor ook de kleintjes zich hier uitstekend vermaken.

Andere tips voor een zomers dagje uit met het gezin zijn Waterspeelplaats de Oase van het Linnaeushof, het buitenzwembad van Speelpark Klein Zwitserland of het openluchtzwembad van Recreatieoord Binnenmaas.

Waterpret speeltuin dagje weg
Is jouw kind een echte waterrat, maar is het geen buitenzwemweer? Kom dan naar de Holle Bolle Boom in Tuijtjenhorn (Noord-Holland). In tropische temperaturen genieten kinderen hier van glijbanen, een plein vol fonteinen en verschillende speeltoestellen. Ook zijn er 2 verschillende baden. Dit maakt het waterpark leuk voor kinderen tot zo’n 10 jaar.

Speeltuin en dierenpark

Wil je jouw speeltuinbezoek combineren met een compleet dagje weg? Kom dan naar de dierentuin. In de volgende parken kan jouw kleine aapje heerlijk klimmen en klauteren.

• Biotopia in Diergaarde Blijdorp
• Animazia in Wildlands
• Na-aaphuis in de Apenheul
• Burgers’ Avonturenland in Burgers Zoo

De leukste XL binnenspeeltuin

Is het weer niet zo mooi, maar wil je toch even het huis uit? Dan is een indoor speeltuin the place to be. Ouders van Nu heeft een onderzoek gedaan naar de leukste XL binnenspeeltuinen van ons land en daar is de volgende top 5 uitgekomen:

1. Speelparadijs Candy Castle in Amsterdam
Deze indoor speeltuin bevindt zich in een monumentale kerk en heeft een snoepthema.

2. Bubblejungle in Leiderdorp
Indoor klimpark, glow in the dark golf en een Bubbelboot; in deze binnenspeeltuin is vervelen geen optie.

3. Binnenspeeltuin van Plaswijckpark in Rotterdam.
Naast deze indoor speeltuin in Plaskwijckpark vind je hier ook een buitenspeeltuin, park, theater én dierentuin.

4. KidZcity in Utrecht
Hier vind je maar liefst 25.000 m2 aan speelplezier! Deze indoor speeltuin heeft zelfs botsauto’s en je kunt er lasergamen. Dit maakt het ook leuk voor wat grotere kinderen.

5. Hof van Eckberge in Eibergen
Ook deze binnenspeeltuin telt 25.000 m2 meter aan speelplezier. Zijn jouw kids helemaal hyper na het bezoek? Laat ze voor vertrek even bijkomen in de snoezelruimte en je hebt geen kind meer aan ze.

speeltuin ballenbad

Andere indoor speeltuinen

Niet in de top 5 maar ook leuk is indoor speeltuin Plopsa Indoor Coevorden. Deze binnenspeeltuin telt 25 attracties voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Andere bekende indoor uitjes zijn Ballorig, MonkeyTown en Chimpie Champ. Zij maken deel uit van een landelijke keten. Daardoor is er altijd wel een indoor binnenspeeltuin bij jou in de buurt. Maar ook Het Land van Jan Klaassen en Oud Valkeveen hebben een binnenspeeltuin waar je kinderen zich heerlijk uit kunnen leven.