Naar de hamam

Op zoek naar een fijne hammam in Nederland? We hebben dagelijks heerlijke hamam-arrangementen live staan waar je op mee kunt bieden. Met de massages, lichaamsscrub en heerlijke geuren van kruiden ontspan je helemaal!

Wat is een hamam?

Hamam is een eeuwenoud reinigingsritueel uit de Arabische wereld. Dit ritueel bestaat uit het scrubben, inzepen en masseren van je lichaam. Dit had met name een reinigend doel voor zowel lichaam als geest. Het ritueel is overgewaaid naar de Westerse wereld. Zo kun je ook hier voor een hamambehandeling terecht in wellnessresorts en Oosterse badhuizen, die ook hamams genoemd worden.

Is het hammam of hamam?

Voor de taalpuristen onder ons: schrijf je hammam of hamam? Veel mensen schrijven ‘hammam’, met dubbel m. Logisch, want de naam komt van het Arabische woord ‘hamma’, wat heetwaterbron betekent. Daarnaast nemen we tegenwoordig veel woorden over van het Engels. En in het Engels schrijf je ook hammam. Dit is om fonetische reden; omdat het anders al snel verkeerd uitgesproken wordt. Maar, volgens de Van Dale is de officiële Nederlandse spelling ‘hamam’, dus met één m. Wat is een hammam?

Hoe werkt een hamambehandeling?

Dat de Oosterse badhuizen dezelfde naam hebben als het ritueel zelf, zorgt vaak voor verwarring. Want niet alleen in de badhuizen, maar ook in wellnessresorts worden er vaak hamambehandelingen aangeboden. Een behandeling zal per badhuis of resort verschillen, maar de basis bestaat altijd uit het scrubben, inzepen en masseren van je lichaam.

Het begint meestal met opwarmen, door warm water over je huid te laten lopen. Eenmaal warm is het tijd om je lichaam in te zepen. Meestal gebeurt dit met olijfzeep. Het moet 10 tot 15 minuten intrekken voordat je een stoomruimte ingaat. Na het stomen kan het lichaam worden afgespoeld en gescrubd met ghassoul, zodat vuil en dode huidcellen van je huid afgaan. Ghassoul is een vulkanische klei uit het Atlasgebergte in Marokko en wordt ook wel Rhassoul, Rasul of rode Marokkaanse klei genoemd.  Soms wordt de laatste stap nog een keer herhaald. Tot zo ver kun je de behandeling zelf uitvoeren in bijvoorbeeld een badhuis. Kies je ervoor om een behandeling te ondergaan, dan volgt er meestal nog een massage.Hamam behandeling

Een stukje geschiedenis van de hammam

Het Arabische reinigingsritueel is ontstaan in Centraal-Azië. Hier hadden ze al eeuwen de gewoonte om een zweetbad te nemen. Dit waren enkel afgesloten ruimtes waar vuur werd gestookt. Grieken en Romeinen hadden toendertijd hun eigen badrituelen met vochtige ruimtes vol warme en koude baden. Toen het Romeinse Rijk zich uitbreidde kwamen deze 2 werelden samen en ontstond de basis van hamam. 
  

Hammams in de Westerse wereld

Het succes van het ritueel verspreidde zich al snel en er werden in de hele Arabische wereld badhuizen gebouwd. Het Ottomaanse Rijk bracht het succes mee naar de Westerse wereld. In Nederland zag je het overigens pas vele jaren later. Nederlanders ontdekten het ritueel toen zij massaal op vakantie gingen naar landen als Turkije. Inmiddels vind je de Oosterse Badhuizen ook hier. Zodra je een voet over de drempel zet waan je je in het magische Midden-Oosten. Hamam Oosters badhuis

Toegang voor mannen en vrouwen

In de eerste Oosterse badhuizen kregen alleen mannen toegang. Maar toen profeet Mohammed te horen kreeg dat warm water de vruchtbaarheid zou bevorderen, waren vrouwen ook van harte welkom. De toegang voor vrouwen en mannen werd overigens nog wel strikt gescheiden. Dit komt omdat het binnen het Islamitische geloof alleen binnen een huwelijk was toegestaan om elkaar als man en vrouw naakt zien. Tegenwoordig zijn er ook Oosterse badhuizen die - soms op speciale dagen - voor mannen en vrouwen tegelijkertijd toegankelijk zijn.

De sociale functie van hammams

Badhuizen hadden vroeger ook een sociaal-maatschappelijke functie. Vooral voor vrouwen, want een wekelijks bezoek aan de spa zorgde ervoor dat zij uit hun sociale isolement werden gehaald. Waar vrouwen eerst alleen directe familie spraken kregen ze hier de mogelijkheid om in een veilige omgeving met anderen te praten en even zichzelf te zijn. Vandaag de dag worden badhuizen nog steeds gebruikt om een praatje te maken of voor sociale bijeenkomsten. Daarnaast worden er ook veel ceremonies gehouden rondom verjaardagen, geboortes en bruiloften.

Waar vind je hamams?

Voor een ontspannen dagje hamam hoef je niet ver weg. Er zijn veel hammams in Nederland, dus er is er vast wel 1 bij je in de buurt. Een hammam in Zuid-Holland is Dunya Hammam in Rotterdam en voorbeelden van een hammam in Noord-Holland zijn Wellness Privé in Purmerend of Spa Sport Hotel Zuiver. Maar ook in verschillende steden waar je helemaal tot rust kunt komen met een hammambezoek. Bijvoorbeeld bij de hammam in Amsterdam, de hammam in Rotterdam of hammam in Utrecht. Ideaal want zo kun je het combineren met shoppen of uit eten gaan. Wist je dat veel wellnesscentra vaak ook een eigen Oosters badhuis hebben? Kijk eens voor een hammam in Gelderland, hier vind je bekende welnessresorts als Zwaluwhoeve, Thermen Busloo of de Veluwse Bron.

Wat neem je mee naar de hammam?

Als je kiest voor een reinigingsritueel is het vaak gebruikelijk om ondergoed of badkleding te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat je een handdoek en eventueel badjas meeneemt. Er bestaan ook speciale hamamdoeken. Dit zijn omslagdoeken die ook als sneldrogende, lichtgewicht handdoeken kunnen worden gebruikt.