Wij maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik op ons platform beter en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en ook buiten ons platform volgen. Zo kunnen advertenties en andere content aangepast worden aan jouw interesses en aan je profiel en kun je inloggen en informatie delen via social media. Ook kunnen we analyses op jouw gebruik uitvoeren om onze diensten te verbeteren. Als je niet akkoord gaat, plaatsen wij alleen noodzakelijke cookies om het platform goed te laten werken en, op een privacy vriendelijke manier, om analyses uit te voeren en verkeer te kunnen meten. Meer info: Privacyverklaring en cookieverklaring. Keuze achteraf aanpassen? Klik op cookie instellingen in de footer.

Hoe kies je de beste wijnen bij jouw maaltijd: tips en advies

Ben jij een echte bourgondiër die dol is op eten en drinken? Dan weet je vast dat je met een bijpassende wijn je maaltijd naar een hoger niveau tilt. Maar hoe kies je de juiste wijn-spijscombinaties? Rood, wit, rosé, droog, zoet; er zijn veel verschillende opties… Gelukkig zijn er diverse regels die je kunnen helpen. In dit artikel behandelen we een aantal van die richtlijnen en zorgen we er niet alleen voor dat jouw culinaire ervaring verbetert, maar dat je ook nog eens indruk maakt op je gasten. Voetballer Johan Cruijff zei namelijk niet voor niets: ‘Goede wijn behoeft geen krans, maar wel een goed gezelschap’. Lees snel verder, vergroot je gastronomische kennis en ontdek nieuwe wijnen!Diner met glas wijn op tafel

Bekijk wijnproeverijen

Wijn en spijs: de basisprincipes

Een ‘slechte’ combinatie van wijn en eten valt vaak niet op, maar een (heel) goede combinatie proef je direct. Een goed gekozen wijn versterkt de smaken in je maaltijd en het gerecht maakt andersom weer nieuwe smaken los in de wijn. Je kunt het zien als 1 + 1 = 3. Is het nodig om hiervoor een ingewikkelde en lange cursus tot sommelier te volgen en alles te weten over druivensoorten, wijngaarden, wijnjaren, wijnaroma’s enzovoort? Gelukkig niet. Er zijn namelijk een aantal basisprincipes om bij je wijnkeuze in gedachten te houden.

Bepaal je smaken

Ga allereerst na welke smaken er in je gerecht zitten. Hoe is de balans tussen zout, zoet, zuur en bitter? Zijn de smaken intens of juist delicaat? Denk vervolgens qua wijn niet in kleur, maar in smaakprofielen. Een basisregel hierbij is dat je wijn zoeter moet zijn dan een zoet gerecht en zuurder dan een zuur gerecht enzovoort. Daarnaast moet een wijn dezelfde intensiteit van smaak hebben als het eten, dus: een stevige wijn bij een stevige maaltijd, veel bij veel, weinig bij weinig en complex bij complex. Als je dan toch graag in kleur wilt denken, kun je in je hoofd houden dat witte wijn over het algemeen beter bij lichtere maaltijden past en rood juist bij sterk gearomatiseerde gerechten.

Contrasterende combinaties

De hiervoor genoemde wijn-spijscombinaties zijn allemaal met elkaar in harmonie. Dit is de stelregel, maar je kunt ook juist kiezen voor een contrasterende combinatie. Je kiest hierbij voor een contrast in smaken en aroma’s en dit zorgt juist weer voor een fijne balans. Bevat je eten veel bittere smaken, kies dan niet voor een bittere wijn, maar ga juist voor een tegenhanger. Vette of olierijke maaltijd? Daarbij doet een wijn met knisperende zuren het goed. Pittig maaltje? Een klein zoetje in de wijn kan de scherpe smaak dan verzachten.

Ga op ontdekkingstocht

Ook niet geheel onbelangrijk om mee te nemen: er is altijd een wijn die beter bij een gerecht past. Neem dus vooral de proef op de som, ga op avontuur, probeer en verdwaal in de duizelingwekkende maar leuke zoektocht naar dé ideale wijn bij elk recept. Ga wel altijd op zoek naar een combinatie die zowel de wijn als je gerecht recht doet en onthoud dat je geen meester in wijn-spijscombinaties wordt over 1 nacht ijs; goede dingen kosten tijd!

Pssst… Ben jij al wat verder in het combineren van wijn met eten en ben je van plan om een gezellig samenzijn met vrienden en familie te organiseren? Lees dan snel onze tips om van je eigen wijnproeverij een daverend succes te maken.Wijnproeverij met diverse wijnsoorten

Wijn en vleesgerechten

De tannines in een wijn neutraliseren het vet in vlees en brengen je maaltijd in evenwicht. Rode wijn bevat meer tannines en wordt dan ook het meest gegeten bij vlees. Bij rundvlees met minder vet, zoals steak of entrecote, smaakt een lichte tot medium rode wijn met een iets hoger zuurgehalte het lekkerst. Denk hierbij aan een Merlot. Kies bij iets vetter rundvlees zoals een T-bone steak liever voor een volle rode wijn met meer tannines, zoals Cabernet Sauvignon. Kalfsvlees vergt weer een heel andere aanpak. Dit delicate vlees komt het best tot z’n recht met witte wijn of rosé. Gevogelte op het menu? Dit past goed bij een groot aantal witte en lichte wijnen; Chardonnay, Riesling of een delicate Pinot Noir. Varkensvlees ten slotte gaat goed samen met een lichte of medium rode wijn of Riesling.

Wijn en visgerechten

Over het algemeen wordt er meer witte dan rode wijn gedronken bij vis, maar bepaalde vissoorten gaan juist goed samen met lichte rode wijn. Vissoorten als tong passen goed bij mousserende en frisse wijnen. Een wat vettere vis als forel daarentegen smaakt nóg beter met een witte volle of aromatische wijn, zoals Chardonnay of droge Riesling. Eet je tonijn of zalm? Zowel een rijke witte, lichte rode als droge rosé volstaan. Zoute vissoorten ten slotte zorgen samen met mousserende wijnen, droge rosé en droge Rieslings voor een culinair spektakel.

Wijn en vegetarische maaltijden

Vegetarische gerechten niet goed te combineren met wijn? In tegendeel! Met dit soort eten kun je juist naar hartenlust variëren qua wijn. Zo maak je van een salade die een 9 is een dikke 10 in combinatie met lichte witte wijn als Verdejo of Sauvignon Blanc. Peulvruchten en wintergroenten pimp je op hun beurt op met een volle en krachtige rode óf witte wijn. Heb je veel geroosterde en gekruide ingrediënten verwerkt in je maal? Kies dan ook voor een kruidige wijn.Wijngaard

Wijn en kaas

Als je wel eens een wijnproeverij hebt gedaan, heb je vast al eens geproefd hoe lekker de combinatie van wijn en kaas kan zijn. De hoofdregel hierbij is dat de wijn even intens moet zijn als de kaas. Zo gaan wijnen met een hoger alcoholgehalte goed samen met sterke kazen en vice versa. Een 2e belangrijke regel is dat je speciale kazen zoals blauwe en sterk ruikende kazen het best kunt combineren met zoete wijnen. Dit voor de balans en om de kaas extra romig te maken. Een 3e truc is om plakkerige en romige kazen te combineren met mousserende wijnen. Deze wijnen maken de kaas namelijk dunner en verminderen de plakkerigheid.

Dessertwijnen

Jij dacht dat de wijn ophield bij het hoofdgerecht? Niks is minder waar. Ook bij het dessert geldt: wijnen, wijnen, wijnen! Welke wijn je schenkt bij je dessert is uiteraard afhankelijk van het soort toetje. Het belangrijkst: kies voor een wijn die minstens net zo zoet is als je dessert, anders smaakt de wijn al snel wat zuur. IJs en andere romige nagerechten proeven zwoel, rijk en zacht. Een zoete witte wijn gaat hiermee dan ook perfect samen. Ga je voor een toetje met chocolade, dan is de keuze wat lastiger. Wel is het verstandig om daarbij te kiezen voor een port of stevige rode (dessert)wijn. Een wat lichter fruitig toetje op het menu? Daar zitten veel zuren in. Samen met een droge wijn zorgt dit al snel voor een metaalachtige smaak en dat wil je niet. Kies daarom liever voor een lichte zoete wijn.

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de juiste wijn bij een pittig gerecht?

Bij een pittig gerecht kun je het best wijn met een contrasterende smaak kiezen als tegenhanger. Zo kan een klein zoetje in de wijn de scherpe smaak verzachten.

Welke wijn past het beste bij een vegetarische maaltijd?

Dit hangt helemaal af van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Zorg ervoor dat de wijn goed aansluit op de overheersende smaak.

Kan ik rode wijn drinken bij visgerechten?

Over het algemeen past witte wijn beter bij vis. Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar een lichte rode wijn (bijvoorbeeld Pinot Noir) kan dan juist wel weer werken. Rosé kan op z’n beurt weer goed passen bij visgerechten met een meer uitgesproken smaak.

Hoe bewaar ik mijn wijnen op de juiste manier?

Je kunt flessen wijn het best liggend bewaren. Op die manier droogt de kurk niet uit. Zorg voor een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13 ºC, maar iets hoger of lager mag ook.

Na het lezen van dit alles heb jij een flinke stap voorwaarts gezet op de weg van beginner naar wijnkenner. Nu is het de hoogste tijd om je smaakpapillen te verwennen en de hemelse wereld van wijn en eten verder te ontdekken. Is het water je inmiddels al in de mond gelopen? Mooi, want dat betekent dat jij enthousiast bent en klaar om de juiste wijn bij elk gerecht te kiezen. Wie weet bieden wij de verschillende wijnen die jij zoekt op dit moment wel aan én win je deze ook nog eens met korting. Als dat geen win-win is… Treuzel dus niet langer, want je weet wat je te doen staat: weg bij je computer, experimenteer met wijn-spijscombinaties en verrijk je culinaire ervaring. Proost!


      Ook in deze categorie:

      Meer wijn

      product-image
      Voucher van € 25,- te besteden bij De Kasteelhoeve

      € 0

      00:03:44
      Bekijk wijnproeverijen