Massage tijdens de zwangerschap

Als aanstaande moeder is het extra lekker zijn om jezelf te verwennen met een heerlijke massage. Wanneer je last hebt van zwangerschapsverschijnselen, zoals vermoeidheid en een pijnlijke rug of nek, kan een zwangerschapsmassage of andere behandeling verlichting geven. Het vermindert je klachten en helpt je ontspannen. De masseur zal alleen wel rekening moeten houden met je zwangerschap.

Waar moet je op letten?

De adviezen over een massage tijdens de zwangerschap zijn uiteenlopend en tegenstrijdig. Zo worden stoel- en warmtemassages, zoals hotstone en het gebruik van warmtekussens, soms afgeraden voor de eerste 12 weken, soms tijdens de hele zwangerschap. Spiermassages kunnen wel, maar de uitgebreide ‘deep tissue’ massages niet, omdat de afvalstoffen die hierbij vrijkomen nog schadelijk kunnen zijn voor de baby. Daarnaast wordt gesuggereerd dat er massagekruiden zijn die een verkrampende werking hebben of in een uitzonderlijk geval zwangerschapsvergiftiging veroorzaken.  

Om echt duidelijkheid te krijgen en zeker te weten dat een massage niet schadelijk is voor jou en je kind, is het aan te raden om dit de professionele masseur van tevoren te vragen. Een ervaren masseur weet welke drukpunten in verbinding staan met de baarmoeder en dus vermeden moeten worden. Hij/zij kan aangeven of een massage tijdens de zwangerschap geschikt is of een aangepaste zwangerschapsmassage geven.Zwangerschapsmassage-VakantieVeilingen

Wat is een zwangerschapsmassage?

Er zijn wellnessresorts en salons waar de masseurs zich gespecialiseerd hebben in zwangerschapsmassages. Zij weten bij welke drukpunten en zones ze voorzichtig moeten zijn. En aangezien veel aanstaande moeders vocht vasthouden, kunnen ze bepaalde lymfe-technieken toepassen die de vochtcirculatie stimuleren. Je geeft voor de zwangerschapsmassage aan wat je klachten zijn en waar je wel/niet gemasseerd wilt worden. De masseur zal de behandeling dan aanpassen aan jouw wensen en zich focussen op de probleemgebieden.

Waarschijnlijk zal de masseur je op je zij leggen met kussens tussen de ellenbogen en knieën. In het meest positieve geval is er een speciale massagetafel. Deze tafel heeft een uitsparing voor de buik en borsten, waardoor je prima op je buik kunt liggen. Je buik wordt dan ondersteund door een band aan de onderkant van de tafel.Zwangerschapsmassage-zij-VakantieVeilingen

Bied mee op een massage naar keuze bij VakantieVeilingen

We veilen dagelijks verschillende wellness-arrangementen en massages. Een massagebon, een specifieke massage in een salon of in combinatie met een dagje sauna of wellness overnachting. Twijfel je nog of een massage tijdens je zwangerschap verstandig is? Raadpleeg dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Overleg in ieder geval met de deskundige masseur voordat je de massage boekt, dan kan hij/zij rekening houden met jou en je kind. Wil je als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwe massages en behandelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.