Wij maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik op ons platform beter en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en ook buiten ons platform volgen. Zo kunnen advertenties en andere content aangepast worden aan jouw interesses en aan je profiel en kun je inloggen en informatie delen via social media. Ook kunnen we analyses op jouw gebruik uitvoeren om onze diensten te verbeteren. Als je niet akkoord gaat, plaatsen wij alleen noodzakelijke cookies om het platform goed te laten werken en, op een privacy vriendelijke manier, om analyses uit te voeren en verkeer te kunnen meten. Meer info: Privacyverklaring en cookieverklaring. Keuze achteraf aanpassen? Klik op cookie instellingen in de footer.

Traditioneel Nederlands eten

Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten. Deze authentieke gerechten zijn niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een venster naar de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur. Nederlands eten vertegenwoordigt een verbinding met onze voorouders en is zo een manier om de tradities en waarden van het verleden in ere te houden. Zo verwennen we met stamppotten, haring en andere iconische gerechten niet alleen ons lichaam, maar voeden we ook onze ziel met een gevoel van identiteit en erfgoed. Best diepzinnig, toch? In dit artikel vertellen we je alles over de smaken van het verleden én het heden. Dompel jezelf onder in de gezelligheid van Nederlandse eetgewoonten en ontdek waarom traditioneel Nederlands eten een onmisbaar onderdeel is van onze culinaire traditie. Pas wel op dat het water je niet in de mond loopt...

Bekijk hier al het eten en drinken

De rijke geschiedenis van traditioneel Nederlands eten

Veel van die Nederlandse lekkernijen vinden hun oorsprong in het verleden. Tijdens de eeuwen van zeevaart en handel heeft Nederland specerijen, ingrediënten en culinaire technieken uit de hele wereld leren kennen en geabsorbeerd, waardoor een unieke en diverse culinaire traditie is ontstaan. Verschillende iconische gerechten weerspiegelen deze historische reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oer-Hollandse appeltaart, die teruggaat tot de Gouden Eeuw. Nederland was toen een belangrijk centrum voor de internationale handel in specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Ook een gerecht als erwtensoep heeft een lange geschiedenis. In de Middeleeuwen diende deze dikke soep als een voedzame maaltijd voor boeren en arbeiders tijdens de koude wintermaanden. Het gebruik van gedroogde erwten was toen gunstig omdat deze gemakkelijk konden worden bewaard. Zo waren ze beschikbaar tijdens de koude wintermaanden, op het moment dat verse groenten zeer schaars waren. Krijg je al trek?Bord met boerenkool en worst

Typisch Nederlandse gerechten

We hebben een aantal populaire Nederlandse lekkernijen voor je op een rijtje gezet.

Drop

Dit geleiachtige snoepje heeft een kenmerkende, vaak intense smaak. Drop wordt gemaakt van een mengsel van onder meer zouthoutextract, suiker, gelatine en verschillende smaakstoffen. Je komt het in allerlei vormen en texturen tegen; van harde stukjes en zachte snoepjes tot dropveters, dropstaafjes enzovoort.

Stroopwafels

Deze overheerlijke koekjes; wie kent ze niet? Het zijn dunne, ronde wafels die worden gebakken en vervolgens doormidden gesneden. Ze worden gevuld met een heerlijke laag stroop en warm smaken ze het best.

Haring

Hollandse Nieuwe is een bekende Nederlandse delicatesse. Hollandse wat? Dit is een verse haring die tijdens het haringseizoen wordt gevangen en rauw wordt gegeten. Je eet de vis op de traditionele wijze door ‘m bij de staart vast te houden en zo in je mond te laten glijden. Vaak wordt ie geserveerd met fijngesneden uit en augurken. Mmm…

Bitterballen

Wel eens van bruin fruit gehoord? Bitterballen behoren zéker tot deze groep gefrituurde snacks. Deze kleine gefrituurde balletjes zijn gevuld met ragoutvulling. Deze vulling is meestal gemaakt van rundvlees en soms ook van kip, kaas of garnalen. Als je ultiem wilt genieten, eet je deze goddelijke balletjes met een flinke kledder mosterd.

Pannenkoeken

Deze platte, ronde deeghapjes proeven alsof er een engeltje over je tong piest. Ze kunnen zoet worden geserveerd met stroop, poedersuiker of fruit óf hartig met spek, kaas of champignons.

Hachee

Hachee is een stoofgerecht gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd met uien, azijn en kruiden. Het resultaat van deze ingrediënten? Een smaakvolle en malse vleesstoofpot die vaak wordt geserveerd met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Stamppot

Nederlandser dan stamppot wordt het eigenlijk niet. Dit maaltje bestaat uit gestampte aardappelen gemengd met groenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boerenkool, zuurkool, wortelen, andijvie of spruitjes. Jammie!

Pssst, zou jij wel wat gezonder willen eten? Lees dan snel onze 5 tips, laat je inspireren en ga ervoor!Aluminium bord met haring, uitjes, augurk en een Nederlands vlaggetje

Culinaire tradities en festiviteiten in Nederland

Culinaire festivals, waar de lokale keuken schittert en de gemeenschap samenkomt, vormen een hoogtepunt in de Nederlandse evenementenkalender. Een voorbeeld hiervan vormen de festivals die jaarlijks worden gegeven rondom de verse haring. Bezoekers proeven hier dé unieke smaken van Nederland en genieten van de feestelijke sfeer. Ook rondom Sinterklaas kun je je laten betoveren door het heerlijke snoepgoed dat tijdens deze feestelijke gelegenheid worden gegeten. Zo zijn pepernoten (kleine gekruide koekjes) en kruidnoten (knapperige kruidige balletjes) onmisbaar in de maanden november en december. En eigenlijk de maanden daarvoor ook al, want elk jaar lijken ze wel weer eerder in de schappen te liggen… Daarnaast zijn ook chocoladeletters, gevuld speculaas en marsepein in allerlei vormen en figuren niet aan te slepen. Geen probleem voor de echte zoetekauwen onder ons!

Buitenlandse invloeden op de Nederlandse keuken

Het Nederlands kolonialisme in onder meer Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen heeft geleid tot de introductie van exotische smaken en ingrediënten in de Nederlandse keuken. Het resultaat is een smakelijke mix van culturen en smaken, waarbij gerechten zoals de beroemde Indonesische rijsttafel en Surinaamse roti een vaste plek hebben veroverd in de Nederlandse eetcultuur. Kortom: de Nederlandse keuken bestaat écht niet alleen maar uit stamppotten en AVG’tjes (maaltijden die bestaan uit aardappelen, groenten en een stukje vlees), maar is een bruisend smaakpalet dat voortdurend blijft evolueren. Eet smakelijk!Poffertjes met poedersuiker en een vork ernaast

Bekende Nederlandse merken en producten

Er zijn een aantal merken in de voedselindustrie die traditioneel Nederlandse producten aanbieden. Deze bedrijven zijn niet alleen bij Nederlanders, maar ook zeker bij internationale liefhebbers van de Nederlandse keuken bekend. Hieronder sommen we er een aantal voor je op.

Unox

Unox staat vooral bekend om z’n erwtensoep (snert) en rookworsten. Ook voor stamppotten en gehaktballen ben je bij dit bedrijf aan het juiste adres.

Verkade

Typisch Nederlandse koekjes en producten met chocolade? Daarvoor moet je bij Verkade zijn. Dit merk biedt een breed scala aan traditionele lekkernijen, waaronder speculaas, stroopwafels en beschuit.

De Ruijter

Typisch Nederlandse broodbelegproducten zoals hagelslag en vlokken vind je bij De Ruijter. Stiekem gaat er toch weinig boven een lekker wit bolletje met een laag boter en melkchocoladevlokken, nietwaar?

Douwe Egberts

Urenlang koffie- en theeleuten doe je met de producten van Douwe Egberts. Douwe Egberts heeft een lange geschiedenis in Nederland en biedt een breed scala aan koffie- en theesoorten, waaronder de populaire Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee.

FrieslandCampina

Dit toonaangevende zuivelbedrijf heeft een breed assortiment aan zuivelproducten, waaronder melk, yoghurt, kaas en boter. Je hebt vast wel eens gehoord van de merken Campina en Milner. Veel Nederlanders hebben hiervan vaak tenminste wel 1 product in hun koelkast liggen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele beroemde Nederlandse gerechten?

Je kunt hierbij denken aan onder meer pannenkoeken, hachee en verschillende soorten stamppot. Ook stroopwafels, haring en bitterballen zijn typisch Nederlandse lekkernijen.

Hoe lang duurt het om traditionele hutspot te bereiden?

Inclusief de voorbereidingstijd en het kookproces kost dit over het algemeen 1,5 tot 2 uur.

Welke ingrediënten zijn typisch voor de Nederlandse keuken?

In de Nederlandse keuken wordt veel gebruikgemaakt van onder andere aardappelen, kaas en rookworst (in de winter, vaak in combinatie met stamppot).

Zijn er vegetarische opties voor traditioneel Nederlands eten?

Absoluut, hieronder enkele voorbeelden:

  • Stamppot met vegetarische spekjes of een andere vleesvervanger
  • Erwtensoep met een basis van groentebouillon en waarin het varkensvlees wordt vervangen door een vleesvervanger of zelfs helemaal weg wordt gelaten
  • Bitterballen met een vulling van groenten, paddenstoelen of kaas
  • Pannenkoeken met stroop, kaas, fruit of groenten naar keuze

De kans dat jouw maag na het lezen van dit alles flink aan het rommelen is, is vrijwel 100%. Gelukkig valt er in de categorie eten en drinken op VakantieVeilingen meer dan genoeg te eten, drinken, snacken én snaaien. En het leuke is: op VakantieVeilingen bepaal jij zelf de prijs. Op die manier is er een grote kans dat jij jouw kaas, chocolade, vlees of vis wint met een mooie korting. En zeg nou zelf: geld besparen is toch altijd een goed idee? Bekijk snel het aanbod en geniet van alles wat Nederland op culinair gebied te bieden heeft!


      Ook in deze categorie:

      Alles voor koken en tafelen

      product-image
      Digitale slow cooker van Berlinger Haus (3,5 L)

      € 8

      00:52:08
      Bekijk hier al het eten en drinken