Wat is het eerste wat je te binnen schiet als je aan het woord ‘veiling’ denkt? Misschien is het een ouderwets tafereel, maar vaak zien mensen een luidruchtige veilingmeester met een hamer voor zich. Terwijl zijn assistente het publiek rondkijkt voor andere bieders, roept hij: “eenmaal..andermaal..verkocht!”
Veilingen voor producten en waardevolle objecten
Nu vinden veilingen vooral plaats bij het verkopen van verse en tijdelijk houdbare goederen, zoals bloemen, vis, fruit en groenten of voor waardevolle objecten zoals schilderijen of onroerend goed. Een veiling hoeft niet dagelijks of wekelijks plaats te vinden. In Nederland hebben we bijvoorbeeld 2 keer per jaar een belangrijke kunst- en antiekveiling en in Frankrijk hebben ze alleen in november de grootste wijnveiling. Soms zijn er ook veilingen voor een goed doel, dan stelt iemand gratis een dienst of product beschikbaar om daarmee geld in te zamelen.
Verschillende veilingtypen
Of het nou om fruit of onroerend goed gaat, het concept van een veiling blijft hetzelfde: er zijn meerdere potentiële bieders, er worden meerder producten of diensten geveild, er is 1 winnaar en de regels zijn vooraf voor iedereen duidelijk. Er zijn namelijk verschillende veilingtypen:
- Veiling bij opbod en afslag – hierbij gaat het om executieveilingen van onroerende zaken. De prijs daalt vanaf een startbod naar beneden. Wie ‘MIJN!’ roept, wint.
- Gesloten veiling – binnen een bepaalde tijd mogen bieders inzetten, zonder dat zij elkaars bedragen weten. Het hoogste bod wint.
- Online veiling – binnen een bepaalde tijd kun je bieden, bijvoorbeeld 2 uur of 20 minuten. Als de tijd op is, wint het hoogste bod.
Veilingen via VakantieVeilingen
VakantieVeilingen is een online veilingsplatform, opgezet uit voorliefde voor spelletjes. De veilingen bestaan uit diverse
producten, zoals keukenmachines en planten, maar ook uit
dagjes uit,
hotels,
restaurants en
sauna’s. Er staan per dag 1000-en veilingen live. De veilingen zijn tijdsgebonden, soms heb je slechts 1 minuut, zoals voor planten en huishoudelijke artikelen. Andere veilingen lopen een paar uur, zoals hotelveilingen. Sommige veilingen zijn eenmalig, dus moet je echt klaar zitten achter je computer of je telefoon in je hand houden, terwijl andere veilingen worden herhaald.
Een veiling winnen
Of je nou deel uitmaakt van een echte veiling of online via veilingsites meebiedt, er zijn enkele aspecten die jou kunnen helpen om een veiling te winnen. Je kunt het beste eerst een ronde toekijken, om zo de sfeer een beetje proeven. Let er vooral op er veel wordt geboden in de laatste paar secondes en of de bedragen snel toenemen. Bepaal ook vooraf je maximumprijs en houd eventuele transactie-, transport- of administratiekosten in je achterhoofd. Het kan namelijk zijn dat je je laat meeslepen in het veilingspel en daardoor te enthousiast gaat bieden.
Veilingstactieken bij online veilingen
Je kunt ervoor kiezen om gelijk hoog in te zetten, dus meteen je maximumprijs. Hoewel dit de prijs soms onnodig omhoog drijft, schrikt het andere bieders ook af. Je kunt ook pas in de laatste minuut of paar seconden bieden. Kijk goed hoeveel mensen er dan bieden en of je nog wel kans maakt. Je kunt ook je kansen spreiden, door in te zetten op diverse veilingen en op verschillende tijdstippen.
Meedoen aan een veiling
Heb jij weleens meegedaan met een veiling? Heb je al iets gewonnen? Beproef je geluk op VakantieVeilingen en kijk of er iets tussen zit wat jou aanspreekt. Succes!
Zit er op dit moment niets tussen voor je? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en word op de hoogte gesteld van ons nieuwste aanbod.